среда, 19. август 2015.

JEFTINO ILI SKUPO

 40  godina, veoma sam zadovoljna kada pročitam negde termin BITI SVOJ....
 Kada sam rodila dete pre 11 godina i koji mesec više, čvrsto sam rešila da ću u svakom pogledu nastojati po bilo koju CENU da bude svoja, i mislim da sam uspela u tome.
 Mogla sam da napravim projekciju male Milice i samim tim da joj usadim već ustaljene programske šeme njene babe, a moje majke, njene prababe, a moje babe i tako kolenima u nazad....To bi značilo da svo ono što mi je smetalo kod same sebe bi prenela i njoj jer bi mi bilo lakše, već sve poznato, a ne bi morala da se bavim time što to meni smeta i šta bi umesto toga. S druge strane prenela bih joj i ono što se meni svidja bez da me interesuje da li se to i njoj svidja, jer prosto nasledje je nasledje i sigurna zona.
 Zahvalna sam sebi što sam bila dovoljno spremna, edukovana i svesna da ona sama mora birati svoj put po BILO KOJU CENU i biti spremna da PLATI CENU, samo tako može biti zadovoljna.
 Mislim da sam uspela, znam da sam uspela da joj budem učenik i učitelj u isto vreme, da joj budem podrška ali ne i neko ko će da odluči umesto nje, da je naučima da uvek ima izbor .....
 Najviše sam zahvalna na tome što sam i sebe svemu tome naučila i prekinula ustaljene programske šeme, što sad znam koju cenu za šta plaćam i hoću da je platim jer BITI SVOJ znači biti u miru sa samim sobom i živeti ono što tvoja duša želi, ispuniti misiju svoga srca... 
 

понедељак, 29. јун 2015.

LOŠE VREME

"Ne postoji loše vreme, samo pogrešan izbor garderobe za taj dan!"
Uopšte mi nije imala smisla ova rečenica kada sam je prvi put čula. Pomislila sam da ju je smislio neko zaludan, ko eto tako sedi i smišlja, filozofira, soli pamet, kako bre ne postoji loše vreme, a ova kiša, a blato, a hladnoća, pa 40 stepeni ....Šta tu ima dobro???
Prođoše godine u mom opiranju prihvatanja ove ideje, i kao da sam tražila svaki pogodan momenat da dokažem da je "vreme loše", čak i kada su vremenski uslovi "pogodni za sve".
Lakše je meni bilo da okrivim vreme, nego da kažem da je meni "loše", jer vreme je takvo kakvo je a moj izbor je kako ću da ga doživim.
Čudesna su ta naša uverenja, korisna i manje korisna, ali su toliko naša i toliko deo nas, da kada nam ih neko dirne, kao da nam je prst u oko zabio.
Loša država, loše vreme, loše društvo, i komsinica je baš alapača, a tek ona rodjaka baksuz....I tako u nedogled možemo okriviti gene, roditelje, vreme, mesto....
Radila sam i ja to, najzanimljivije što mi nije bilo bolje posle, a uverenja su ostajala ista.
Pa kad radiš nešto na isti način a ne dobijaš željeni rezultat, promeniš način.
I nije mi bilo lako dok sam radila na promeni svojih uverenja, puno puta sam htela nazad u svoju poznatu zonu ali sam znala da ako ne učinim promenu imaću isti rezultat.Cena uspeha bila je veća od cene koju sam plaćala svojim nezadovoljstvom i bez obzira što je bila veća ja sam htela da je platim, da bi mi svako vreme bilo DOBRO VREME.
Danas i kad kišobran nosim i kad čizme oblačim ili se sunčam znam da je vreme takvo kakvo je a moj izbor kako ću da ga doživim, osetim, vidim, koju ću pesmu da čujem.
Zar ne?


UČITELJI

  Sve ja znam i šta ima ko da me savetuje i uči, uradiću kako mislim da treba. Ali šta ću posle, ako ne uspem, ako mi je pravac pogrešan bio...Pa nisam valjda luda da okrivim sebe?! Možda mi je bolje da poslušam savet i ako i ne uspem nisam ja kriva već taj koji me je savetovao...
  Jeste li čuli nekada ovakvu priču, sigurna sam da jeste, a možda ste je i izgovorili?! Ja jesam, davno, dok još nisam znala šta znači biti učitelj i učenik.
  Moj je put, moj lični izbor kuda ću da krenem, koja vrata da otvorim a koja da zatvorim. Slažete li se? A šta da radim kad ne znam kuda, kako, kada, s kim?
  Naravno da mi se dešava još uvek iako sam učitelj, pa ne znači to da sam bolje i više od bilo koga, samo znači da sam možda malo ranije izabrala. Šta radim kada sam takva-pozovem svoje učitelje da mi pomognu. Oni, kao ni ja svojim učenicima, ne daju mi savet. Oni znaju da slušaju, da pitaju, da me pitanjima probude i navedu na akciju, da sama nadjem odgovor i rešenje.
Nije li to fantastično, daju vetar u ledja.
  Volim obe uloge i UČITELJA I UČENIKA, prva mi daje ljubav, zadovoljstvo, da znam način da budem deo nečijeg uspeha, druga mi takodje daje ljubav i zadovoljstvo, što su učitelji deo mog uspeha. Velika razmena energije, a u biti svega je ljubav, univerzalni pokretač za lični rast i razvoj.
  Do nekog sledećeg učenja, volim vas sve.

BUDI JA SVOJOJ DUŠI



  Zamenica prvog lica jednine JA, jeste li razmišljali koliko je moćna, koliko nam odredjuje život. Kada kažemo "Ja" da bi dobilo smisao mora imati nastavak, jel tako: - Ja sam
-Ja nisam
-Ja mogu, želim, hoću, mogu
-Ja neću, ne želim, ne mogu
  Ko to sve izgovara sem nas samih, ko odredjuje značenje JA, sem nas na koje se to Ja samo i odnosi.
Onda mu dajte krila i dozvolite mu da bude jednako vašoj duši. To JA je uvek i samo afirmativno, ono može sve sto hoće, dok mu ego ne kaže TI NE MOŽEŠ! I okolina i porodica i kolektiv i ko god uvek moraju upotrebiti TI da bi vas uverili da nešto ne možete, samo je važno da ostanete dosledni svom JA SAM! Vi znate šta to Ja hoće, može, oseća, želi, ko poznaje bolje vašu dušu od Vas samih!
"Komunucirajte samo sa onim (uključujući i sebe) koji su prvenstveno zainteresovani za ono što u vašoj mašti vidite ili čujete o svom životu! "-V.Dajer napisa i bi upravu.
  Tako da pre nego što zaspite razmislite o JA i koje to JA SAM!

недеља, 21. јун 2015.

SVETSKI DAN

Danas je svetski dan MUZIKE!
Često razmišljam kako to nastaje nešto, gde se prvo javi, šta je okidač. ...Tako danas o muzici.. .
Kako nastaje muzika, gde se rodi prvi ton, ta čestica buduće kompozicije!?
Možda, rekla bih to izgleda ovako:
-prvo se javi neki Osećaj, negde u telu, raste, raste, dok ne preplavi celo telo i da mu potrebnu energiju da stvori sledeci potreban uslov za dalje stvaranje.
-onda se rodi Misao.Misao verovatno kaže:"AHA, šta sledeće treba da uradim, da Osećaju napravim oblik!"
-Misao tako stvori prvi ton u glavi i pošalje informaciju Telu, šta ono treba da radi.
-Telo se malo promrda i ima i onot:
AHA momenat:"Potrebna je akcija, da sprovedem u delo ono što su započeli Osecaj i Misao, napisaću notu, a zatim će oni opet uraditi isto dok ne napišemo celu kompoziciju."
I Telo, rukom napisa i odsvira prvu notu...
Kompozicija je nagrada Osećaju, Misli i Telu.
Tako je sa svim radjanjima, tako nastaju fizičke manifestacije misaonih procesa.
Srecan Svetski Dan Muzike

петак, 12. јун 2015.

SAŽIVLJENOST

  Nosim naočare više od 20 godina i toliko sam se saživela sa njima, da sam se upravo po ko zna koji put okupala sa njima.
  Ništa strašno, sem što u tom trenutku nisam videla ni sa njima, ni kroz njih, a tek bez njih....
  Nije to ni važno, važna je ta SAŽIVLJENOST, tolika da nešto postaje neodvojivi deo nas i toliko nam smeta kad ga nema, prosto kao da nam fali deo tela, a kad je tu i to nam smeta, jer npr. nas ograničava.Kao mene naočare, a imala sam opciju i da stavim sočiva. Rekli su mi da će mi smetati, da moram sa njima ovo i ono....Jesam li probala???NISAM!!! A kako onda znam da bi sve to bilo????
  Lakše meni da se ograničavam uz naočare u svojoj sigurnoj zoni, nego da skoknem i probam opciju sočiva. Sama sam izabrala-evo brišem kapljice sa naočara.
  Sve bi to bilo ok, da svaki put u takvim situacijama sebi ne govorim sve i svašta.
  Hoću da kažem, puno je toga svakodnevnog i nekorisnog i jedini način da se zbog toga ne osećamo loše da tražimo opciju i da radimo isto na drugi način, onda se i rezultati menjaju.

BLIZANAČKA DUŠA


 Ne znam da li ste razmišljali o tome da negde na svetu postoji vaša idealna polovina...
Ta polovina ne mora biti suprotnog pola od nas samih, obično jeste.
Nju ili sretnete ili ne sretnete pa imate prazninu ceo život.
Bar ja tako nešto razmišljam već dugo.
  Ona dopuni sve naše praznine.I ono gde vam fali popuni i ono gde imate viška oduzme, jer tačno to i toliko njoj fali.
  Ne samo u emotivnom smislu već na svim poljima postojanja.
  Možda nisam u pravu, ne znam, blizanci ne moraju biti samo naša braća ili sestre.
Blizanačke duše postoje, po meni , svuda oko nas i sretnemo ih ili ne sretnemo. Ako ih sretnemo, i prepoznamo naša duša postaje kompletna, sve ono što nam godinama nije bilo jasno, razrešava se, shvatamo suštinu i značenje pojmova ljubav, celovitost, sloboda ili čega god o čemu smo tražili pravu reč da ga izrazimo, a nismo je nalazili.
  Opet kažem da ne znam ali da verujem.